CT-ul combina tehnologia traditionala cu raze X cu procesarea computerizata pentru a genera o serie de imagini in sectiune transversala ale corpului care pot fi ulterior combinate pentru a forma o imagine tridimensionala cu raze X.

Imaginile CT sunt mai detaliate decat radiografiile simple si ofera medicilor posibilitatea de a vedea structurile din corp din unghiuri diferite. Este folosita pentru a investiga diferite parti ale corpului: abdomen, cap, membre, oase, plamani, inima, ficat, pancreas, rinichi, glande suprarenale, vasele de sange.etc.PREGATIRE PENTRU INVESTIGATIA COMPUTER TOMOGRAFICA

Pentru toate investigatiile CT cu substanta de contrast: vino la programare cu rezultatul analizelor de uree si creatinina serica , nu mai vechi de 7 de zile si cu biletul de trimitere sau scrisoarea de recomandare de la medicul trimitator - altfel, ne pastram dreptul de a refuza dreptul la examinare.

Inainte de efectuarea unui CT pacinetul va trebui sa completeze un chestionar care ajuta furnizorul de servicii medicale sa cunoasca un minim istoric despre pacient.

Pregatirea pacientilor in vederea efectuarii investigatiilor se face intr-o incapere dedicata pregatirii acestora. Adminsitrarea substantei de contrast se face printr-o branula cu ajutorul unei seringi automate. Substantele de contrast au proprietatea de a fi opace la razele X, acestea fiind iodate.

Tomografiile care se realizeaza fara substanta de contrast nu presupun o pregatire speciala inainte.

In cazul in care este necesara administrarea substantei de contrast pacientul trebuie sa stie ca:

  • Nu trebuie sa consume alimente sau bauturi inainte cu minim 4 ore
  • Sa anunte personalul medical daca sufera de afectiuni renale,diabet, cardiologice, endocrinologice
  • Sa anunte personalul medical daca urmeaza un tratament medicamentos sau are alergii
  • Sa anunte personalul medical (in cazul femeilor) daca sunt insarcinate sau suspecteaza o posibila sarcina
  • In timpul investigatiei vor fi indepartate accesoriile care contin metal

CAT DUREAZA EXAMINAREA CT

Examinarile CT sunt o metoda imagistica rapida, astfel ca in medie, o examinare de acest tip dureaza aproximativ 15-20 de minute. In cazul administrarii subastantei de contrast poate dura pana la 40 de minute.

AVEM CONTRACT CU CASA DE SANATATE A MUNICIPIULUI BUCURESTI

Despre  Noi

Imagistica Medicala – Clinica Progresul – SOSEAUA OLTENITEI 4A, PARTER